Popis hodnoty
Dostatek kvalitních potravin z lokálních zdrojů je důležitým aspektem pro zachování rovnováhy mezi sociálními, ekologickými i ekonomickými faktory. Kvalitní potraviny jsou nezbytné pro zdraví obyvatel, rozvoj a podporu lokálního zemědělství, místní komunity, zdravou ekonomiky a snížení ekologické stopy oproti potravinám z dovozu. Brno je rychle rostoucí metropolí a zajištění dostatečně kvalitních lokálních potravin tak vytváří potenciál pro zdravý rozvoj celého města.
Přínos městu
Přínosem pro Brno bude zdravější a potravinově zabezpečenější komunita, vitální a odolnější místní ekonomika, snížení energetické náročnosti, emisí i odpadů. Dále pak zdravý místní ekosystém, ozelenění a ozdravení nevyužívaných místních prostranství, vytvoření nových pracovních míst a podpora místních komunit. Potravinová soběstačnost také zvýší odolnost místního ekosystému oproti klimatickým změnám.
Garant
Soňa Jonášová
Ředitelka Institutu Cirkulární Ekonomiky (INCIEN). Je absolventka studijního programu Zemědělské inženýrství Mendelovy univerzity. Od roku 2015 je ředitelkou INCIEN a aktivně se podílí na přechodu z lineárního na cirkulární systém hospodářství v České republice. V INCIEN je zodpovědná za rozvojové aktivity a spolupráci s klíčovými zainteresovanými stranami v ČR i v zahraničí. Jejími hlavními zájmy je uzavírání biologických cyklů a technických cyklů v rámci udržitelného rozvoje společnosti, což jsou oblasti zasahující do zemědělství, rozvoji nových ekonomik, oblastí nakládání s odpadem, ekoinovací, podporou lokálních a komunitních aktivit s cílem vytvoření zdravé společnosti a ekosystémů.
CÍL | INDIKÁTOR | JEDNOTKA | AKTUÁLNÍ HODNOTA | BUDOUCÍ HODNOTA | ÚZEMNÍ PRŮMĚT | |
---|---|---|---|---|---|---|
primární | Zajištění maximální míry potravinové soběstačnosti pro obyvatele města. | Míra potravinové soběstačnosti |
% |
Není k dispozici |
30 - 40 % celkové spotřeby. |
Brněnská metropolitní oblast |
další | Prioritní využívání nevyužívaných ploch jako zemědělské půdy a půdy pro rozvoje komunitních aktivit (vytvoření stanov pro nakládání s brownfieldy a nastavení priorit, kdy by vždy měly být nevyužívané plochy využívány k podpoře potravinové soběstačnosti či jiným aktivitám souvisejícím s rozvojem místní stability). | Procento brownfieldy a zvyšující se procento půd využívaných k zemědělské produkci. |
% |
Není k dispozici |
Zvyšující se podíl |
Brněnská metropolitní oblast |
další | Vytvoření komunitních zahrad v každé městské části (funkce produkční i osvětová) | Počet městských částí s komunitní zahradou (celkem 29) |
Počet |
cca 5 |
Komunitní zahrada v každé části - 29 |
Brněnská metropolitní oblast |
další | Informovaná veřejnost o významu soběstačnosti a zdrojích dostupných na území města. | Osvětové aktivity související s dlouhodým vzděláváním obyvatelstva v oblasti udržitelného rozvoje, zdrojové i potravinové soběstačnosti. |
% |
Není k dispozici |
70 % obyvatel rozumí významu zdrojové a potravinové soběstačnosti. |
Brněnská metropolitní oblast |
další | Zajištění vzdělávání a podpory pro zavádění městského zemědělství na úrovni jednotlivců a komunit | Otevřené vzdělávání a zdroje informací vzniklé ve spolupráci města a Mendelovy univerzity. Informace veřejně přístupné. |
Vzdělávací online platforma - webový portál. Offline - organizování kurzů pro rozvoj nutných dovedností (ve spolupráci s MENDELU) |
Není k dispozici |
Vytvoření offline i online vzdělávací platformy pro rozvoj městského pěstování / zemědělství. |
Brněnská metropolitní oblast včetně přilehlých oblastí se zemědělskou produkcí pro město Brno. |
další | Nakládání s bioodpady jako se zdrojem pro městské zemědělství (ucelený systém v němž není z žádnými druhy bioodpadů plýtváno a všechny jsou využívány buď v rámci prevence (domovní kompostování), kompostovány či využity pro produkci bioplynu v rámci anaerobní digesce). | Procentuální využití bioodpadů vznikajících na území města. Vytvoření strategie nakládání s bioodpady dle hiearchie nakládání s odpadem s preferencí využití odpadů v místě. |
% |
V součastnosti dochází k rozvoji domovního kompostování, zatím nekomplexní systém. |
100 % biologicky rozložitelných odpadů využitých v rámci města. |
Brněnská metropolitní oblast |
další | Snížení importu ovoce / zeleniny a dalších potravin, které je možné vypěstovat v místních podmínkách. | Zvýšení potravinové soběstačnosti. |
% z celkové spotřeby |
Není k dispozici |
50 % z ovoce / zeleniny a dalších potravin regionálních (v okruhu do 100 km, případně ČR) |
Brněnská metropolitní oblast včetně přilehlých oblastí se zemědělskou produkcí pro město Brno. |