Brno si uvědomuje velkou materiálovou i energetickou
náročnost provozu a rozvoje města. V roce
2050 proto podporuje využití a cirkulaci materiálů i živin ve městě po co
nejdelší dobu v co nejvyšší kvalitě a jejich opětovný návrat do oběhu. Vytváří
tak uzavřené cykly, které eliminují odpadní toky a vytváří například i nová
pracovní místa v oblastech udržitelného rozvoje. Uzavřené cykly materiálů a
živin tak pomáhají městu stát se soběstačným a méně závislým na externích
změnách. Brno je rychle rostoucí metropolí a zajištění dostatečně kvalitních
lokálních potravin vytváří potenciál pro zdravý rozvoj celého města a regionu.
Kvalitní potraviny jsou nezbytné pro zdraví obyvatel, rozvoj a podporu
lokálního zemědělství, místní komunity, zdravou ekonomiku a snížení ekologické
stopy oproti potravinám z dovozu. Dostatek kvalitních potravin z lokálních
zdrojů je důležitým aspektem pro zachování rovnováhy mezi sociálními,
ekologickými i ekonomickými faktory.
Maximální možné využívání materiálů v rámci města přináší
městu soběstačnost, rozvoj lokální ekonomiky, vytváření nových pracovních měst,
a zejména tvorbu zdravého prostoru, do kterého jsou aktivně zapojováni
obyvatelé města. Město, podniky i jednotlivci vnímají odpady jako zdroje, a
eliminuje se tak jejich tvorba a snižují se náklady, které je možné vynakládat
do rozvoje města dle preference občanů. Přínosem pro Brno z hlediska potravinové
soběstačnosti bude zdravější a potravinově zabezpečenější komunita, vitální
a odolnější místní ekonomika, snížení energetické náročnosti, emisí i
odpadů, dále pak zdravý místní ekosystém, ozelenění a ozdravení nevyužívaných
místních prostranství, vytvoření nových pracovních míst a podpora místních
komunit. Potravinová soběstačnost také zvýší odolnost místního ekosystému proti
klimatickým změnám.
Soňa Jonášová je absolventkou
studijního programu zemědělské inženýrství Mendelovy univerzity. Od roku 2015
je ředitelkou Institutu cirkulární ekonomiky (INCIEN) a aktivně se podílí na
přechodu z lineárního na cirkulární systém hospodářství v České republice.
V INCIEN je zodpovědná za rozvojové aktivity a spolupráci s klíčovými zainteresovanými
stranami v Česku i v zahraničí. Jejími hlavními zájmy je uzavírání biologických
cyklů a technických cyklů v rámci udržitelného rozvoje společnosti, což
jsou oblasti zasahující do zemědělství, rozvoje nových ekonomik, oblasti nakládání
s odpadem, ekoinovací a podpory lokálních a komunitních aktivit s cílem
vytvoření zdravé společnosti a ekosystémů.
CÍL | INDIKÁTOR | JEDNOTKA | AKTUÁLNÍ HODNOTA | BUDOUCÍ HODNOTA | ÚZEMNÍ PRŮMĚT | |
---|---|---|---|---|---|---|
primární | Podpořit využívání maximálního potenciálu materiálů dostupných na úrovni města | Míra recyklace materiálových toků. |
% |
20 - 30 % |
60 - 80 % |
celé město a jeho metropolitní oblast do úrovně jednotlivých budov |
další | Nakládat s bioodpady jako se zdrojem pro městské zemědělství a další aktivity vč. produkce bioplynu (zavést třídění, recyklaci a znovuvyužití biologicky rozložitelného odpadu (BRO)) | Míra využití bioodpadů vznikajících na území města. |
% |
data nejsou zjišťována, je nutný výzkum/měření |
100 % biologicky rozložitelných odpadů využitých v rámci města. |
celé město a jeho metropolitní oblast do úrovně jednotlivých budov |
Množství zrecyklovaného BRO. |
% |
data nejsou zjišťována, je nutný výzkum/měření |
100 % |
celé město |
||
Kapacita města pro zpracování produkovaného BRO |
% |
data nejsou zjišťována, je nutný výzkum/měření |
100 % |
celé město |
||
další | Předcházet vzniku odpadů (průmyslových i komunálních) a podpořit jeho znovuvyužití | Míra opětovně využitého množství odpadů na území města (bez nutnosti jeho recyklace) |
% |
data nejsou zjišťována, je nutný výzkum/měření |
20 % |
celé město |
Vznik re-use center |
počet |
jednotky |
100 |
celé město a jeho metropolitní oblast |
||
Množství odpadů vyprodukovaných v rámci města Brna |
t |
98 802 |
o 80 % nižší |
celé město |
||
další | Podpořit recyklaci a znovuvyužití odpadních vod a produktů jejich čištění | Recyklace nutrientů z odpadních vod (komunálních i průmyslových) |
% |
0 % |
90 % |
celé město a jeho metropolitní oblast |
Míra recyklace a znovupoužívání odpadních vod |
% |
data nejsou zjišťována, je nutný výzkum/měření |
80 % |
celé město a jeho metropolitní oblast |
||
další | Dlouhodobě vzdělávat obyvatelstvo v oblasti v oblasti udržitelného rozvoje, zdrojové i potravinové soběstačnosti. | Míra informovanosti a porozumění veřejnosti významu zdrojové a potravinové soběstačnosti |
% |
data nejsou zjišťována, je nutný výzkum/měření |
70 % obyvatel rozumí významu zdrojové a potravinové soběstačnosti. |
celé město a jeho metropolitní oblast do úrovně jednotlivých budov |
Počet komunitních zahrad |
Počet |
cca 5 |
200 |
celé město a jeho metropolitní oblast do úrovně jednotlivých budov |
||
další | Zvýšit potravinovou soběstačnost města (zvýšení resilience vůči krizím, dopadům změn klimatu aj.) | Import ovoce/zeleniny a dalších potravin, které je možné vypěstovat v místních podmínkách. |
% z celkové spotřeby |
data nejsou zjišťována, je nutný výzkum/měření (pravděpodobně nutný dopočet dle GIS) |
50 % z ovoce / zeleniny a dalších potravin regionálních (v okruhu do 100 km, případně ČR) |
celé město a jeho metropolitní oblast |
Potravinová soběstačnost |
% |
data nejsou zjišťována, je nutný výzkum/měření (pravděpodobně nutný dopočet dle GIS) |
60 - 80 % |
celé město a jeho metropolitní oblast |
||
další | Dlouhodobě podporovat sdílenou ekonomiku | Vytvoření systému pravidel pro sdílenou ekonomiku (bikesharing, carsharing, pronájem vlastních prostor aj.) |
ano/ne |
zatím nejsou stanovena jasná pravidla |
běžná praxe fungování společnosti preferující pronájem před vlastnictvím |
celé město a jeho metropolitní oblast |
další | Maximalizovat využití odpadních toků ve výrobních podnicích pro vstupy do podniků navazujících | Využití energetických a materiálových toků mezi podniky a výrobními subjekty. |
% |
data nejsou zjišťována, je nutný výzkum/měření |
20 % odpadových toků vznikajících ve výrobních podnicích se stává zdrojem pro podniky navazující. Odpady jsou využívány na úrovni města. |
celé město a jeho metropolitní oblast |
další | Zvýšit rozsah ploch využívaných pro produkci potravin/zemědělskou produkci | Zábor zemědělského půdního fondu – podíl ploch ZPF (orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, sady, TTP) na celkové výměře |
% |
56,56 % |
snížení tempa záboru ZPF pro výstavbu |
celé město a jeho metropolitní oblast |
Podíl ploch aktivně využívaných k zemědělské produkci |
% |
data nejsou zjišťována, je nutný výzkum/měření |
rostoucí trend |
celé město a jeho metropolitní oblast |
||
další | Nahradit primární suroviny druhotnými | Preference využívání druhotných surovin při veřejném zadávání, recyklace primárních surovin na úrovni města |
% |
data nejsou zjišťována, je nutný výzkum/měření |
60 |
celé město a jeho metropolitní oblast |
další | Zavést a využívat v rámci města, jeho organizací a městských firem systém zeleného zadávání | Fungující systém zeleného zadávání s ohledem ne na cenu, ale na využívání druhotných surovin (recykovaných materiálů) s ohledem na místo výroby - preference lokálnosti. |
ANO/NE |
Nevyužívá se (NE) |
Běžná praxe veřejného zadávání (ANO) |
celé město a jeho metropolitní oblast |