Až budou naše děti mít vlastní rodiny, jak to bude se zdroji města? Jak bude fungovat technická infrastruktura, jak energetika a jak mobilita? Dokážeme využít náš potenciál opravdu na maximum?
Zdroje
Pomozte nám vytvořit dlouhodobý pohled na to, jak pracovat se zdroji našeho města.
Klikněte na název hodnoty a přečtěte si detailní informace
Popis hodnoty
Brno si uvědomuje velkou materiálovou i energetickou náročnost provozu a rozvoje města. Podporuje využití a cirkulaci materiálů i živin ve městě po co nejdelší dobu v co nejvyšší kvalitě a jejich opětovný návrat do oběhu. Vytváří tak uzavřené cykly, které eliminují odpadní toky a vytváří například i nová pracovní místa v oblastech udržitelného rozvoje. Uzavřené cykly materiálů a živin tak pomáhají městu stát se soběstačným a méně závislým na externích změnách. Dostatek kvalitních potravin z lokálních zdrojů je důležitým aspektem pro zachování rovnováhy mezi sociálními, ekologickými i ekonomickými faktory. Kvalitní potraviny jsou nezbytné pro zdraví obyvatel, rozvoj a podporu lokálního zemědělství, místní komunity, zdravou ekonomiky a snížení ekologické stopy oproti potravinám z dovozu. Brno je rychle rostoucí metropolí a zajištění dostatečně kvalitních lokálních potravin tak vytváří potenciál pro zdravý rozvoj celého města.
Přínos
Maximální možné využívání materiálů v rámci města přináší městu soběstačnost, rozvoj lokální ekonomiky, vytváření nových pracovních měst a zejména tvorbu zdravého prostoru, do kterého jsou aktivně zapojování obyvatelé města. Město, podniky i jednotlivci vnímají odpady jako zdroje a eliminuje se tak jejich tvorba a snižují se náklady, které je možné vynakládat do rozvoje města le preference občanů. Přínosem pro Brno z hlediska potravinové soběstačnosti bude zdravější a potravinově zabezpečenější komunita, vitální a odolnější místní ekonomika, snížení energetické náročnosti, emisí i odpadů. Dále pak zdravý místní ekosystém, ozelenění a ozdravení nevyužívaných místních prostranství, vytvoření nových pracovních míst a podpora místních komunit. Potravinová soběstačnost také zvýší odolnost místního ekosystému oproti klimatickým změnám.
Současný stav
11%Budoucí stav
76%Šetrnost ke zdrojům a soběstačnost bude v budoucnu hrát velmi důležitou roli. V případě jakékoli přírodní či jiné katastrofy se tyto vlastnosti městu mnohonásobně vrátí.
Garant
Soňa Jonášová
Ředitelka Institutu Cirkulární Ekonomiky (INCIEN). Je absolventka studijního programu Zemědělské inženýrství Mendelovy univerzity. Od roku 2015 je ředitelkou INCIEN a aktivně se podílí na přechodu z lineárního na cirkulární systém hospodářství v České republice. V INCIEN je zodpovědná za rozvojové aktivity a spolupráci s klíčovými zainteresovanými stranami v ČR i v zahraničí. Jejími hlavními zájmy je uzavírání biologických cyklů a technických cyklů v rámci udržitelného rozvoje společnosti, což jsou oblasti zasahující do zemědělství, rozvoji nových ekonomik, oblastí nakládání s odpadem, ekoinovací, podporou lokálních a komunitních aktivit s cílem vytvoření zdravé společnosti a ekosystémů.
cíl | indikátor | jednotka | aktuální hodnota | budoucí hodnota | územní průmět | |
---|---|---|---|---|---|---|
primární | Podpořit využívání maximálního potenciálu materiálů dostupných na úrovni města. | Míra recyklace materiálových toků. |
% |
20 - 30 % |
60 - 80 % |
Brněnská metropolitní oblast |
další | Zavést a využívat v rámci města, jeho organizací a městských firem systém zeleného zadávání | Fungující systém zeleného zadávání s ohledem ne na cenu, ale na využívání druhotných surovin (recykovaných materiálů) s ohledem na místo výroby - preference lokálnosti. |
ANO/NE |
Nevyužívá se (NE) |
Běžná praxe veřejného zadávání (ANO) |
Brněnská metropolitní oblast + Brno venkov |
další | Maximalizovat využití odpadních toků ve výrobních podnicích pro vstupy do podniků navazujících | Využití energetických a materiálových toků mezi podniky a výrobními subjekty. |
% |
neexistuje |
20 % odpadových toků vznikajících ve výrobních podnicích se stává zdrojem pro podniky navazující. Odpady jsou využívány na úrovni města. |
Brněnská metropolitní oblast |
další | Zvýšit rozsah ploch využívaných pro produkci potravin/zemědělskou produkci | Zábor zemědělského půdního fondu |
Snížení záboru ZPF |
Brněnská metropolitní oblast |
||
Podíl ploch aktivně využívaných k zemědělské produkci |
% |
Není k dispozici |
Brněnská metropolitní oblast |
|||
další | Podpořit recyklaci a znovuvyužití odpadních vod a produktů jejich čištění | Míra recyklace a znovupoužívání odpadních vod |
% |
80 % |
Brněnská metropolitní oblast |
|
Recyklace nutrientů z odpadních vod (komunálních i průmyslových) |
% |
0 % |
90 % |
Brněnská metropolitní oblast |
||
další | Nakládat s bioodpady jako se zdrojem pro městské zemědělství a další aktivity vč. produkce bioplynu (zavést třídění, recyklaci a znovuvyužití biologicky rozložitelného odpadu (BRO)) | Množství zrecyklovaného BRO. |
% |
100 % |
město Brno |
|
Kapacita města pro zpracování produkovaného BRO |
% |
100 % |
město Brno a okolí |
|||
Míra využití bioodpadů vznikajících na území města. |
% |
Dochází k rozvoji domovního kompostování, zatím nekomplexní systém. |
100 % biologicky rozložitelných odpadů využitých v rámci města. |
Brněnská metropolitní oblast |
||
další | Dlouhodobě vzdělávat obyvatelstvo v oblasti v oblasti udržitelného rozvoje, zdrojové i potravinové soběstačnosti. | Míra informovanosti a porozumění veřejnosti významu zdrojové a potravinové soběstačnosti |
% |
Není k dispozici |
70 % obyvatel rozumí významu zdrojové a potravinové soběstačnosti. |
Brněnská metropolitní oblast |
Počet komunitních zahrad |
Počet |
cca 5 |
20 |
Brněnská metropolitní oblast |
||
další | Zvýšit potravinovou soběstačnost města (zvýšení resilience vůči krizím, dopadům změn klimatu aj.) | Import ovoce/zeleniny a dalších potravin, které je možné vypěstovat v místních podmínkách. |
% z celkové spotřeby |
Není k dispozici |
50 % z ovoce / zeleniny a dalších potravin regionálních (v okruhu do 100 km, případně ČR) |
Brněnská metropolitní oblast včetně přilehlých oblastí se zemědělskou produkcí pro město Brno. |
Potravinová soběstačnost |
% |
Není k dispozici |
60 - 80 % |
Brněnská metropolitní oblast |
||
další | Předcházet vzniku odpadů (průmyslových i komunálních) a podpořit jeho znovuvyužití | Míra opětovně využitého množství odpadů na území města (bez nutnosti jeho recyklace) |
% |
? nemáme k dispozici aktuální data |
20 % |
město Brno |
Množství odpadů vyprodukovaných v rámci města Brna |
% |
současný stav produkce odpadů - nemáme k dispozici |
o 80 % nižší |
město Brno |
Je něco s čím nesouhlasíte? Napište nám.
napsat připomínku